BILBAO IN SEVERNA ŠPANIJA 29.3. - 2.4. VELIKA NOČ - DIREKTEN LET IZ LJUBLJANE

Cena od: 589,00 EUR

Pamplona, Bilbao in severna Španija

TERMIN: 29. MAREC – 02. APRIL 2018

PROGRAM POTOVANJA:

1. dan DAN SLOVENIJA – PAMPLONA-VITORIA-BILBAO / nočitev

Predvidoma v jutranjih urah polet z letališča JP Ljubljana v Pamplono. Po pristanku vožnja v glavno mesto Baskije, Vitorio. V mestu se nahaja sedež baskovskega parlamenta, zgrajen na temeljih starega mesta Gasteiz na griču, ki predstavlja najvišjo točko dežele. Celotni stari del mesta z ozkimi uličicami in edinstveno arhitekturo je proglašen za narodni spomenika. Nadaljevanje v Bilbao, danes najbolj modno mesto v Španiji. Navdušila nas bo glavna mestna znamenitost, muzej Guggenheim, izjemno delo arhitekta F.O. Gehry-ja. Muzej predstavlja drzni primer avantgardne arhitekture v obliki kovinskega cveta, ki spreminja barve glede na letni čas, uro dneva in vremenske razmere.  Mojstrovina iz stekla in titanija privablja množice ljubiteljev umetnosti in arhitekture. Ob doplačilu obisk muzeja. Nato si bomo ogledali stari del mesta, Casco Viejo s katedralo, trgom Nueva, tržnico in slikovitimi, pisanimi zgradbami ob reki. Nastanitev v hotelu.  Zvečer spremljanje zanimive "tihe" procesije v času Semane Sante.

2. dan DAN BILBAO (IZLET PO BASKIJI)  / zajtrk, nočitev

Prost dan za samostojno raziskovanje. Ob doplačilu izlet po Baskiji. Najprej bomo obiskali mesto Gernika,  ki so jo Nemci leta 1937 bombardirali in je Picasso naslikal svoje največje delo. Gernika je tudi eden izmed štirih svetih krajev, kjer so španski monarhi prisegali, da bodo spoštovali pravice Baskov. Sprehod po mestu, ogled hrasta, pod katerim so potekala zasedanja, ogled ene izmed kopij Picassove Guernice. Nato se bomo peljali ob divji in razčlenjeni kantabrijski obali s številnimi zalivi in vasicami. Postanek za ogled ene najbolj slikovitih in največkrat fotografiranih točk severne Španije: otočka Gaztelugatxe, na katerem stoji samoten samostan San Juan in do katerega vodi eno najlepših svetovnih stopnišč na prostem. Ustavili se bomo tudi v ribiški vasici Bermeo, ki se ponaša z več kot 75% vseh svetovnih ribiških ladij namenjenih lovu tune. Sprehod in nekaj prostega časa v slikovitem pristanišču. Popoldne povratek v Bilbao.

3. dan DAN BILBAO (IZLET V KANTABRIJO) / zajtrk, nočitev

Prost dan za samostojno raziskovanje. Po želji izlet v pokrajino Kantabrija. Obiskali bomo glavno mesto Santander. Zapeljali se bomo mimo dolge peščene plaže El Sardinero in polotoka Magdalena v center, kjer bomo obiskali tamkajšnjo živahno tržnico. Po obisku bomo nadaljevali v Altamiro, slovito jamo, ki sodi med najpomembnejše kamenodobne kulturnozgodovinske spomenike na svetu. V njej so našteli 260 jamskih risb, ki izvirajo iz starejše kamene dobe in so stare vsaj 14.500 let. Ogled muzeja in kopije jamskih slikarij. Za kosilo bo čas v srednjeveškem mestecu Santillana del Mar. Pravijo, da je to mesto treh laži, saj ni sveto (»santi«), ni ravno (»llana«) in ne leži povsem ob morju (»del mar«). Obiskali bomo tlakovan glavni trg Plaza Mayor de Ramon y Pelayo, si ogledali muzej inkvizicije in se sprehodili do nekdanjega samostana Colegiata de Santa Juliana. Povratek v Bilbao.

4. dan DAN BILBAO (BURGOS in VINSKA POKRAJINA LA RIOJA) – SLOVENIJA  / zajtrk, nočitev

Prost dan za samostojno raziskovanje. Po želji izlet v Burgos in La Riojo. Vožnja v Burgos in ogled mesta, zgodovinskega središča Kastilje in Leon na romarski poti v Santiago de Compostela. Mesto se ponaša z veličastno katedralo pod Unescovo zaščito, ki sodi med najlepše primere španske gotske arhitekture. Je tudi rojstni kraj znanega španskega junaka El Cid−a. Sprehod po starem mestnem središč med spomeniki, ki so tesno povezani z mnogimi slavnimi imeni iz španske zgodovine (most Santa Maria in most sv. Pavla, mestne palače, katedrala...). Pokrajina La Rioja slovi po najboljših rdečih vinih v Španiji, vina pa izvažajo po celem svetu. Najprej do mesteca Santo Domingo de la Calzada, ki slovi kot najpomembnejša postaja romarjev, mimo namenjenih v Kampostelo mimo utrjene vasice Laguardia, za katero so značilne majhne vinske kleti in sušene paprike, ki visijo z balkonov, do vinske prestolnice, mesteca Haro ob reki Ebro. Ogled vinske kleti Marques de Riskal, ki jo je drzno zasnoval arhitekt F. O. Gehry s pokušnjo regionalnih vin ter prigrizkom. Marques de Riskal ni samo klet, pač pa tudi butični hotel, spa center in klet, kjer organizirajo različne dogodke (poroke, modne revije)… Povratek v Bilbao. 

5. dan DAN BILBAO - SAN SEBASTIAN-PAMPLONA-LJUBLJANA  /zajtrk

Obiskali bomo mondeni San Sebastián, najlepše mesto Baskije. Nahaja se ob zaokroženem zalivu, prav na sredini pa leži otoček Santa Clara. Sprehod mimo glavnih mestnih zanimivosti: skulpture Peine  del  Vento, čudovite plaže Concha, palače Miramar, sprehodili pa se bomo tudi po starem delu Casco Viejo. Po želji vzpon na trdnjavo nad mestom, od koder se ponuja čudovit razgled. Posebnost San Sebastiána je odlična hrana – v barih strežejo raznovrstne pinchose, obložene kruhke in morsko hrano. Po ogledu se bomo zapeljali v prestolnico Navare in mesta, ki je znano po teku pred biki, Pamplono. Pamplonsko praznovanje s tekom bikov po ulicah prirejajo vsako leto v juliju v čast mestnega zavetnika San Fermina. Ogled starega mestnega središča, obdanega z obzidjem in gotske stolnice, mestne hiše, cerkve San Saturnio z dvema zvonikoma. Vožnja na letališče in predvidoma zvečer polet v Ljubljano.

CENA: 589 €

CENA VKLJUČUJE: letalski prevoz Ljubljana-Pamplona-Ljubljana, letališče in varnostne pristojbine, 4 nočitve z zajtrki v dvoposteljnih sobah v hotelu 3*, prevozi po programu, ogled Bilbaa, San Sebastiana in Pamplone brez vstopnin slovensko spremstvo in organizacijo potovanja.

DOPLAČILO za manjšo skupino (min. 35 potnikov na avtobusu): 20 €


DOPLAČILA PO ŽELJI, ob prijavi: enoposteljna soba 152 €, 4 večerje (v hotelu ali lokalnih restavracijah) 89 €


DOPLAČILO PO ŽELJI, ob prijavi: dodatni izleti (min. št. 20 potnikov na posameznem izletu): izlet po Baskiji 25 €, izlet v Burgos in La Riojo (vklj. vstopnina v katedralo v Burgosu in degustacija v vinski kleti) 49 €, izlet v Kantabrijo (vklj. vstopnino v Altamiro in muzej inkvizicije) 30 €

POPUSTI: Otroci 2-12 let na dodatnem ležišču: 15%, popust odrasla oseba na dodatnem ležišču 7%. predvidoma

PREDVIDENE ČASOVNICE:

LJUBLJANA-PAMPLONA  06.00 09.20

PAMPLONA-LJUBLJANA 20.05 23.20

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLIM Več informacij o piškotkih najdete tukaj.