AZORSKI OTOKI - 27.10.2019 - zagotovljeno

Cena od: 1.660,00 EUR

AZORSKI OTOKI

5 OTOKOV: TERCEIRA, FAIAL, PICO, SĂO JORGE in SĂO MIGUEL

Azori, ki so dali ime območju poletnega visokega zračnega pritiska, veljajo za ene najlepših otokov na svetu. So pravi raj za vsakogar, ki ima rad naravo. Izgubljeni sredi Atlantika, površine približno 1/10 Slovenije, najbolj zahodni del Evrope. Geografsko ležijo med 36°55' in 39°43' severne geografske širine ter med 25° in 31°30' zahodne geografske dolžine. So edina otoška veriga v srednjem Atlantiku nenavadnih oblik, kot da se je narava poigrala v svoji kreativnosti. Devet majhnih svetov oddaljenih približno 1360 km od portugalske obale, vsak drugačen od prejšnjega, devet majhnih rajev za aktivno spoznavanje in geografsko kompleksno proučevanje. Tako pravi portugalski slogan, ki jih propagira. Mi pa smo izbrali PET najzanimivejših in pripravili enotedensko potovanje, kjer bomo geografsko kompleksno proučili najlepše naravne in kulturne znamenitosti teh otokov. Narava je bila tukaj zares darežljiva; pokrajina divjih, ugaslih in spečih vulkanov, kjer je lepota narave ohranila svojo prvinskost. Vsi otoki so vulkanskega izvora, nastali po izbruhih ognjenikov na Srednje atlantskem hrbtu ali v njegovi neposredni bližini. Vzhodna in osrednja skupina sta na samem hrbtu, zahodna otoka Flores in Corvo pa sta geološko že del ameriške celine, saj sta nastala na vzhodnem obrobju Severnoameriške plošče. Podnebno so Azori na stičišču subtropskega in zmerno toplega pasu. Zaradi lege sredi oceana imajo oceansko podnebje s skromnimi temperaturnimi nihanji čez leto ter med dnevom in nočjo. Razmeroma visoke temperature jim zagotavlja Azorski tok, del toplega Zalivskega toka, ki prečka Atlantik od Karibov proti zahodni Evropi. Najbolj hladen mesec je zaradi toplotnega zadržka oceanske vode februar, ko je srednja mesečna temperatura zraka 14 stopinj Celzija. Najbolj vroč je avgust, ko je temperaturni povpreček 22 stopinj. Plantaže čaja, ki spominjajo na Šrilanko ali Indijo, kraterji ugaslih vulkanov, danes spremenjeni v prelepa jezera, spominjajo na zgodbe o izgubljeni Atlantidi … Obiščimo skupaj še zadnji neodkriti in nedvomno najbolj skrivnostni kotiček Evrope!

1. DAN: LJUBLJANA – MARIBOR - DUNAJ – LIZBONA – OTOK TERCEIRA
Jutranji prevoz iz Ljubljane in Maribora do letališča na Dunaju, od koder bomo okrog poldneva poleteli proti Lizboni in popoldne dalje proti Terceiri. Po pristanku prevoz do hotela, nastanitev, večerja in nočitev (V).

2. DAN: OTOK TERCEIRA
Po zajtrku se bomo ustavili na razgledni točki polotoka Monte Brasil, od koder je prelep razgled. Nastanek polotoka je bil posledica različnih izbruhov vulkana Guilherme Moniz, velikega osrednjega vulkana na otoku Terceira. Geološko je to območje 3 km širok stožec tufa, ki je posledica bazaltnega podmorskega izbruha. Notranjo strukturo tega vulkana, ki je 205 metrov nad morjem, označujejo plasti bazaltnih piroklastov različnih debelin (debeline med nekaj centimetri in nekaj metri), ki tvorijo litificiran palagonitni tuf. Tod so Španci postavili eno največjih obrambnih utrdb na Atlantiku. Zraven je cerkev Janeza Krstnika. Naše raziskovanje otoka bomo nadaljevali proti južnemu in vzhodnemu delu otoka. Sprehodili se bomo skozi kraj Sao Sebastiao (Sveti Boštjan), ki velja za enega najstarejših na otoku in si ogledali cerkev Svetega duha iz poznega 15. stoletja. Sledil bo postanek za kosilo v prijetni domači gostilni. Po kosilu bomo nadaljevali z ogledi v notranjosti otoka, ki je izjemno zelena, zlasti planoti Serra do Facho in Serra do Cume. Krajši postanek bo v kraju Algar do Carvao, kjer se je ohranila bogata tradicija iz preteklosti. Obiskali bomo geološko izjemno zanimiv naravni rezervat in pa fumarole Furnas do Enxofre. Ponovno se bomo vrnili na obalo na severnem delu otoka in v kraj Biscoitos, znan po vinogradih in odličnem vinu »verdelho«. Obiskali bomo muzej vina, kjer bomo poskusili lokalna vina. Popoldne vrnitev v Angro in se sprehodili po mestu, ki je v preteklosti in v časih portugalskih osvajanj odigrala zelo pomembno vlogo, predvsem v 15. in 16. stoletju, ko se je najbolj obogatila in razvila ter prevzela stari portugalski kolonialni izgled. Zavzema južno obalo Terceire. Je sedež vojaškega poveljstva in sedež rimokatoliške škofije. Podnebje Angre do Heroísmo je mejno mediteransko (Csa) in vlažno subtropsko (Cfa), z avgustovskim dnevnim povprečjem tik nad 22 ° C in julijskimi padavinami tik pod 30 mm izotermo za oceanski podnebni režim. Prav tako je bistveno ublaženo z Zalivskim tokom in toplo severno Atlantsko vodo, ki obkroža Azore, z zelo blagimi zimskimi temperaturami za kraj tako daleč od ekvatorja. To je ena od najbolj oddaljenih lokacij od ekvatorja, ki nikoli ni zabeležila zmrzali. Nočitev (Z,K).

3. DAN: TERCEIRA – OTOK FAIAL
Dopoldne bo prevoz na letališče in kratek let do otoka Faial, ki je portugalski otok Centralne skupine (Grupo Central) na Azorih. Je vulkanskega izvora in je blizu tektonskega razmika med evropsko in severnoameriško ploščo. Lahko se obravnava (z geofizične perspektive) kot najzahodnejša točka Evrope. Ima obliko nepravilnega peterokotnika površine približno 173 kvadratnih kilometrov. Sledil bo izlet do širokega kraterja ugaslega vulkana, iz katerega je otok pravzaprav nastal. Del kraterja, imenovan »Caldeira do Faial«, je naravni rezervat z zaščiteno floro in favno. Najprej se bomo ustavili na razgledni točki Espalamaca Belvedere, kjer so postavljeni tradicionalni mlini na veter in od koder je prekrasen razgled na mesto Horta. Mesto ima značilno vlažno subtropsko podnebje, povezano z Azori, z znatnimi oceanskimi vplivi, saj je avgustovska srednja temperatura le nad 22°C. Pot nas bo dalje vodila do »Ponta dos Capelinhos«, pustega konca otoka, ki pozira v vseh turističnih prospektih in privablja turiste. Tukaj je prišlo leta 1957/58 do zadnjega vulkanskega izbruha na Azorih, ki je z domov pregnal preko 2000 domačinov. Proti večeru vrnitev v Horto po južni strani otoka, večerja in nočitev (Z,V).

4. DAN: FAIAL – OTOK SĂO JORGE – FAIAL
Danes se bomo podali na celodnevni izlet na sosednji otok Săo Jorge. Po zajtrku bo prevoz do pristanišča na otoku Faial, od koder se bomo z ladjo podali do dve uri oddaljenega otoka Săo Jorge. V dolžino meri otok 53, 5 km, v širino pa 6,7 km in se razprostira v smeri severozahoda proti jugovzhodu. Na njem živi približno 8500 prebivalcev. V povprečju je otok okoli 700 m nadmorske višine. Najvišjo točko doseže v Pico da Esperança, 1.053 m. Tako kot ostali otoki azorskega arhipelaga je tudi Săo Jorge vulkanskega nastanka. Zadnji izbruh Pico da Esperança so zabeležili leta 1808. Pristali bomo v pristanišču v mestu Velas in se podali na celodnevni izlet, na katerem bomo videli najlepše kotičke otoka, ki ga po celotni dolžini spremlja osrednja gorska veriga, ki se ponekod strmo spušča proti morju, ponekod pa oblikuje »fajăs«, majhne, plodne, priobalne ravnice, nastale iz lave, ki se je skozi čas spremenila v plodno zemljo. Na otoku Săo Jorge jih je približno 40. Domačini se ukvarjajo s pridelavo sirov in na ogledu bomo obiskali domačo sirarno, izvedeli kako proizvajajo sir in ga imeli priložnost tudi poskusiti. Kosilo bo v lokalni restavraciji. Po ogledu bo nekaj prostega v mestu Velas, ki je eno najstarejših naselij na otoku. Območje zavzema 117 km2 in šteje 5398 prebivalcev. Zvečer se bomo vrnili na otok Faial. Nočitev (Z,K).

5. DAN: : FAIAL – OTOK PICO - FAIAL
Po zajtrku se bomo podali na celodnevni izlet na sosednji otok Pico (beseda pomeni konica). Otok je dobil ime po impresivnem vulkanu, ki dominira nad otokom. Gora Pico (portugalsko Montanha do Pico) je del vulkanskega kompleksa Madalena, enega od treh vulkanoloških enot, ki obsegajo otok Pico. Je stratovulkan in z 2351 metri nadmorske višine najvišja gora na Portugalskem. Pristali bomo v pristanišču Madalena in se podali na izlet v Arcos do Cachorro, kjer se vidijo ostanki lave, ki se strmo spušča proti morju. Ogledali si bomo vinograde, ki so zaradi izjemne lepote uvrščeni na UNESCO seznam od leta 2004. Pot bomo nadaljevali do kraja Misterios, kjer so lepo vidni sledovi zadnjih erupcij. Naš naslednji postanek bo v kraju San Roque, ki je bil včasih pomembno ribiško središče. V 18. stoletju se je večina prebivalstva ukvarjala s kitolovstvom, ki je bil tedaj izjemno dobičkonosen posel. Ogledali si bomo kitolovski muzej in izvedeli kaj več o tej vrsti ribolova. Pri kraju Lajes bomo zavili proti južni obali, kjer bo kosilo. Popoldne vrnitev v kraj Madalena, kjer se bomo vkrcali na ladjo in se popeljali nazaj na Faial. Nočitev (Z,K).

6. DAN: FAIAL – OTOK SAO MIGUEL
Dopoldne prevoz na letališče in kratek let do sosednjega otoka Sao Miguel in mesta Ponta Delgada. Izvor imena Punta Delgada (portugalko za 'občutljivo' ali 'tanko točko') pripisujejo znamenitemu portugalskemu kronistu, očetu Gasparju Frutuoso. Geomorfološko Ponta Delgada pokriva vulkansko območje, sestavljeno iz dveh struktur: vulkanski sistem Picos in masiv Sete Cidades. Po prihodu in opravljenih formalnostih na letališču se bomo podali na poldnevni izlet v Sete Cidades, ugasli vulkanski krater, v katerem sta dve jezeri: zeleno in modro. Obe jezeri bomo lahko opazovali z razgledne točke, imenovane Vista do Rei. Znotraj kraterja leži slikovita vasica Sete Cidades z zanimivimi, čisto posebnimi hiškami. V zadnjih 5000 letih je bil aktiven osrednji stožec (17 izbruhov) in odgovoren za večino dejavnosti v arhipelagu v tem obdobju. Ti geološki izbruhi so bili v bistvu trahitni izbruhi subplinskega ali plinskega tipa, s hidro-magmatskimi značilnostmi. Zadnji izbruh, ki je nastal pred približno 500 leti, je povzročil nastanek stožca Caldeira Seca. Po podeželskih poteh bomo nadaljevali pot do plantaž ananasa v kraju Faja de Baixo. Tukaj na poseben način gojijo ananas, ki je izjemne kvalitete. Vrnitev v Ponta Delgado, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

7. DAN: SAO MIGUEL
Otok São Miguel (otok svetega Mihaela,) z vzdevkom »Zeleni otok« (Ilha Verde), je največji in najbolj naseljen otok v portugalskem arhipelagu Azori. Otok pokriva 760 km2 in ima okoli 140.000 prebivalcev, s 45.000 prebivalci v Ponta Delgadi, največjem mestu v arhipelagu. Prepreden je s številnimi prelomi od severozahoda do jugovzhoda v smeri razpoke Terceira, trojnega stičišča evrazijske, afriške in severnoameriške tektonske plošče. Ta sistem je najbolje izražen na zahodnem delu otoka z obsežnimi geološkimi formacijami, kot je tektonski jarek Mosteiros (vzdolž zahodnega boka masiva Sete Cidades), tektonski jarek Ribeira Grande (vzdolž severnega boka masiva Água de Pau), ter številni stožci in razpoke v notranjosti otoka. Po zajtrku se bomo podali na celodnevni izlet po otoku: peljali se bomo mimo Ribeire Grande in dalje proti severu. Ustavili se bomo na razgledni točki, od koder se vidi Lagoa do Fogo in nato nadaljevali pot do Santa Irie, od koder je prekrasen razgled na severno obalo otoka. Peljali se bomo mimo plantaž, kjer gojijo znani črni in zeleni čaj. Naslednji postanek bo na panoramski točki Pico do Ferro, s prekrasnim razgledom na dolino Furnas, ki je vulkanskega izvora, meri 6 km v dolžino in 5 km v širino in je bolj depresija kot dolina. Ima svojo mikroklimo, vlažnost in povprečno temperaturo, ki je nad povprečjem otoka São Miguel, tako da vegetacija vključuje različne vrste, kot so cedre in araukarije, ki sicer ne bi uspevale v tej zemljepisni širini. V dolini je 23 toplih vročih mineralnih vrelcev in kalder, imenovanih fumarole z do 98 stopinjami temperature vode. Dejavnosti vulkana so večinoma v tako imenovanih Caldeiras, mestih kjer izhaja para in vrela voda. So glavna vidna atrakcija Furnasa. Njihova žveplena voda se ne uporablja samo za kuhanje hrane, temveč se uporablja tudi za pripravo čaja. Zapeljali se bomo do jezera Furnas in se ustavili na obali, polni cvetočih rastlin pri tako imenovanih »caldeiras«, vročih vulkanskih vrelcih, ki služijo kot naravne »pečice« za pripravljanje hrane. Tako bo tudi naše današnje kosilo. Popoldne bomo obiskali park Terra Nostra iz 18. stoletja, ki velja za najlepšega na otoku. V parku so številne sprehajalne poti in bazen s toplo mineralno vodo. Popoldne se bomo preko Vila Franca do Campo vrnili v Ponta Delgado. Nočitev v hotelu (Z,K).

 8. DAN: SAO MIGUEL – LIZBONA – DUNAJ – MARIBOR - LJUBLJANA
Jutranji prevoz na letališče ter polet proti Lizboni in dalje do Dunaja. Samo še prevoz do Maribora in Ljubljane (Z).

ODHOD: 27.10.2019

ROK ZA PRIJAVO: 3 mesece pred odhodom oziroma do zapolnitve prostih mest!

CENA: 1.660 EUR

CENA VKLJUČUJE: transfer iz Ljubljane in Maribora do letališča na Dunaju in nazaj, letalsko karto na relacijah: Dunaj-Lizbona-Terceira, Terceira-Faial, Faial-Sao Miguel, Sao Miguel-Lizbona-Dunaj (skupaj 6 letov), vse letališke pristojbine, ki na dan 15.1.2019 znašajo 165 EUR, bivanje na Azorih v hotelih s 4**** na otokih Terceira in Faial ter 3***+ (nedavno obnovljen) na otoku Săo Miguel, na osnovi polpenzionov (7 zajtrkov, 2 večerji in 5 kosil) v dvoposteljni sobi (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 260 EUR), vse prevoze na Azorskih otokih, ladijske karte na relacijah Faial-Săo Jorge-Faial ter Faial-Pico-Faial, vse oglede in vstopnine po programu, degustacijo vin na otoku Terceira, degustacijo sirov na otoku Săo Jorge, vse lokalne takse, lokalne vodnike v angleškem jeziku in slovenskega spremljevalca in spremljevalca ZRSŠ, nezgodno zavarovanje, organizacijo potovanja in DDV.

CENA NE VKLJUČUJE: morebitnih napitnin za voznike in vodnike ter fakultativnega izleta opazovanje kitov na otoku Faial.

NAJMANJŠE ŠT. POTNIKOV: 40

Cena pri najmanj 35 plačanih potnikih je 1.720 EUR, cena pri najmanj 30 plačanih potnikih je 1.780 EUR in cena pri najmanj 25 plačanih potnikih je 1.840.

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLIM Več informacij o piškotkih najdete tukaj.