KIJEV in jedrska elektrarna ČERNOBIL, 29.4.-3.5.2020- ZAGOTOVLJENO

Cena od: 599,00 EUR

 

1. dan//29.4.: LJUBLJANA – BENETKE – KIJEV
Odhod avtobusa iz Celja v jutranjih urah, pobiranje potnikov v Ljubljani in nadaljevanje poti proti letališču v Benetkah (doplačilo). Polet letala v Kijev v zgodnjih popoldanskih urah s pristankom v poznih popoldanskih urah.
Transfer v hotel in namestitev. Večer bo namenjen sprehodu po mestnih ulicah, kjer boste dobili že prvi utrip o mestu.
Prenočevanje.

2. dan//30.4.: KIJEV
Zajtrk. Sledil bo celodnevni ogled mesta, ki vas bo presenetil in očaral s svojo večstoletno zgodovino in bogato kulturo. Obiskali bomo katedralo sv. Vladimirja iz poznega 19. stoletja, ki navdušuje s freskami in slikami številnih priznanih slikarjev in umetnikov. Trga Sophiiska in Mykhailivska ponujata razgled na samostana z zlatimi kupolami. Pot bomo nadaljevali do cerkve sv. Andreja, ki je čudovit primer baročne cerkve iz 18. stoletja. Zgrajena je po načrtih tedaj slovitega arhitekta Francesca Bartolomea Rastrellija. Odpravimo se v umetniški del mesta, Andrejskij Uzviz, kjer nas bodo navdušile številne galerije, trgovinice in kavarne.
Obiskali bomo še Slavolok prijateljstva, spomenik »Motherland«, trg Neodvisnosti, kjer se je l. 2014 odvijala zadnja revolucija, t.i. stekleni most.
Dan bo vsekakor prekratek za vse kar mesto ponuja.
Prenočevanje.

3. dan//1.5.: ČERNOBIL
Po zgodnjem zajtrku se bomo odpravili proti Černobilu, sloviti jedrski elektrarni, ki je usodnega 26. aprila 1986 za vedno spremenila pokrajino in življenja več tisoč ljudi. Prvi krajši postanek bo na kontrolni točki Dytyatky, ki se nahaja na robu 30 km široke cone izključitve. Na pribl. 2 uri dolgi vožnji si bomo lahko ogledali tudi video s predstavitvijo območja, zanimivo razlago in pričevanji. Na poti bomo opazovali opustošeno pokrajino in zapuščene vasi, mesta, hiše. V mestu Černobil si boste ogledali spomenik Wormwood Star – angel, ki piha v rog, in se nanaša na enega od sedmih apokaliptičnih dogodkov, opisanih v Bibliji - velika zvezda pelin pade na Zemljo in zastrupi tretjino sveže vode. Cerkev sv. Ilye, spominsko obeležje »To those who saved the world«, ki je posvečen vsem, ki so se trudili omiliti posledice nesreče in rešiti, kar se je sploh rešiti dalo, kratek postanek tudi pri »smetišču« vozil, helikopterjev in drugih strojev, ki so jih tedaj uporabljali. Pot bomo nadaljevali v 10 km območje mimo kontrolne točke Leliv, mimo nekoč živahne vasice Kopachi, kjer si bomo ogledali tudi zapuščeni vrtec, do same elektrarne. Ogledali si bomo nedokončana reaktorja št. 5 in 6 ter hladilne stolpe in nadaljevali do sarkofaga, ki prekriva sloviti reaktor št. 4 (ogled je možen iz razdalje pribl. 270 m). Postanek še pri rdečem gozdu, ki je ime dobilo po rdeči barvi borovcev, ki so se posušili zaradi radiacije ter nadaljevanje poti v mesto Pripyat. Tam si bomo ogledali glavni trg, palačo kulture, hotel Polissya, trgovino, panoramsko kolo, stadion, šolo, plavalni bazen, bolnišnico … Po ogledu bomo zapustili 10 km območje in si privoščili kosilo (vse sestavine so pripeljane iz drugih delov države in niso nevarne ali radioaktivne).
Zadnji postanek bomo naredili še pri Duga 3, radarju, ki ga imenujejo tudi Chernobyl 2.
Povratek v hotel, namestitev in prenočevanje.

Opomba: vstop v stavbe je prepovedan. Ves čas gibanja na 30 km območju bodo na posameznih kontrolnih točkah nadzorovali radioaktivnost z meritvami. Območje je varno in zdravim osebam ne predstavlja grožnje za zdravje. Osebam, mlajšim od 18 let vstop v 30 km območje Černobila ni dovoljen.
Vsi, ki se izleta v Černobil ne boste udeležili, imate ta dan prosto. Priporočamo ogled katerega od muzejev ali obisk muzeja na prostem.

4. dan//2.5.: SAMOSTAN PECHERSKA LAVRA in muzej na prostem PYROGOVO
Zajtrk. Prvi del dneva bo namenjen ogledu znamenitega samostana Pečerska Lavra. Še delujoči samostan sodi med sedma čuda Ukrajine in je pod zaščito UNESCO-a. Njegova posebnost so jame pod samostanom. Nekatere med njimi služijo za obrede, druge kot prostor zadnjega počitka številnih škofov, duhovnikov in menihov. Ogledali si bomo cerkev, samostan, podzemne labirinte z jamami, zakladnico. Z zvonika se razprostira čudovit razgled na mesto in okolico.
Pot bomo nadaljevali do Pirogova, kjer se na več kot 150 ha razprostira največji muzej na prostem v Evropi. Na enem mestu so predstavljene tipične zgradbe in način življenja vseh regij v Ukrajini od 17. do 20. stoletja.  
V popoldanskih urah vrnitev v Kijev, prosto za samostojen oglede in raziskovanje.
Prenočevanje.

Opomba: po želji obisk tipične ukrajinske restavracije s tradicionalno hrano in folklornim programom (doplačilo).

5. dan: //3.5.: KIJEV – BENETKE – SLOVENIJA
Po zajtrku bo še nekaj prostega časa za samostojne oglede in nakupe. Transfer na letališče in polet proti Benetkam. Pristanek na letališču v Benetkah v popoldanskih urah in transfer v Slovenijo.

Cena: 599,00 €/os.
 
Cena vključuje: letalski prevoz Benetke – Kijev – Benetke, letališke takse in varnostne pristojbine, vsi prevozi po programu, namestitev v hotelu 4* v Kijevu (sobe 1/2, nočitev z zajtrkom), zunanje oglede po programu, slovensko vodenje in organizacijo potovanja.
 
Min. št. udeležencev 15 oseb.
 
Doplačila po želji: celodnevni izlet v Černobil (avtobusni prevoz, lokalno vodenje, ogled po programu, kosilo, registracijo in dovoljenje za vstop, zavarovanje) 100 €/os., večerja s folklornim programom 35 €/os. (min. 10 oseb), povratni transfer Celje/Ljubljana – letališče Benetke 60 €/os.
 
Opombe
izlet v območje jedrske elektrarne Črnobil je dovoljen le osebam starejšim od 18. let. Območje je popolnoma varno in gibanje ni zdravju škodljivo. Na poti do območja in tudi v samem območju se bomo večkrat ustavili na kontrolnih točkah, kjer bodo poleg radiacije preverjali tudi veljavnost dokumentov. Gibanje na območju je na lastno odgovornost.

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLIM Več informacij o piškotkih najdete tukaj.