Izlet na KRANJsko klobaso, sobota, 23.5.2020

Cena od: 40,00 EUR

Izlet na KRANJsko klobaso

KRANJ - ALPSKI MIK – MESTNI ŠIK

Kranj, mesto na skali, ki leži v objemu dveh rek, je bilo že v preteklosti znano kot živahno središče pod Alpami. Si predstavljate, koliko zgodb skriva mesto s 6000-letno zgodovino? V čas antičnih vojščakov vas bo popeljala svetovno pomembna najdba lamelnih oklepov in kopjastega orožja. Raziskali boste antično pokopališče s kostnico, kjer so s pokopavanjem pričeli že pred 1.400 leti. Mesto je močno zaznamoval France Prešeren, največji slovenski pesnik, velik svetovljan in človekoljub, ki je med drugimi mojstrovinami napisal tudi državno himno. Spoznali boste tudi Leopolda Layerja, priznanega baročnega slikarja, ki se je za ponarejanje denarja odkupil s stvaritvijo najbolj znane slike Marije pomagaj na Brezjah.

KAJ PA KRANJSKA KLOBASA?

Kranjska klobasa je ena izmed najbolj tipičnih slovenskih jedi, ki izvira iz Kranjskega in ima zanimivo zgodovinsko zgodbo. Ko so jo postregli Francu Jožefu na poti skozi deželo Kranjsko in bili v zadregi, ker niso imeli imenitnejše jedi, je z navdušenjem dejal, to ni navadna klobasa, to je Kranjska klobasa!

TERMIN: sobota, 23.5.2020

Odhodi avtobusa:               NOVA GORICA     pred zavarovalnico Triglav                                               08:00

ŠEMPETER            AP Šempeter - pri Eurospinu (smer Italija)                    08:10

AJDOVŠČINA       parkirišče pred trgovino Hofer in BS MOL                    08:30

PROGRAM IZLETA

Odhod avtobusa ob navedenih urah in iz navedenih odhodnih mest. Vožnja proti Kranju, kamor bomo prispeli v dopoldanskih urah. Skupaj z vodnikom se bomo sprehodili po mestnem jedru in si ogledali nekatere pečate, ki so jih v Kranju pustili številni bolj ali manj znani Slovenci. Plečnikove arkade, hišo, v kateri je živel in umrl dr. France Prešeren (notranji ogled), Prešernovo gledališče in Layerjeva hiša (čudovit lokal s še lepšim razgledom), pa kostnica iz 6. Stoletja, izpustili ne bomo niti sprehda skozi Prešernov gaj. Po ogledu bo nekaj šasa za samstojne oglede. Nato se bomo zbrali na avtobusu in se zapeljali do posestva Brdo, ki je mešanica naravnih in kulturnih zakladov, ki z doživetji vabijo, da ga obiščemo. Očarljiv park je zrcalo kranjske aristokratske zgodovine, v njem pa domujejo konji lipicanci, slovenski čebelnjaki in kranjska čebela ter številne druge živalske vrste. Na mirnem in odmaknjenem posestvu se bomo sprehodili in si zunaj ogledali grad – protokulatni objekt naše vlade (v primeru, da je na posestvu vladni dogodek, bo sprehod okrnjen).

Nato se bomo že kar lačni podali ob Zbiljsko jezero, kjer bo potekal že tradicionalni FESTIVAL KRANJSKE KLOBASE. Organizatorji nas vabijo, da se sprehodimo med številnimi stojnicami, kjer bomo lahko degustirali prave kranjske klobase – kolikor vam bo prenesel želodec… Na festivalu bo tudi predstavitev nekaterih slovenskih godb in festival se bo zaključil z glasbenim koncertom. Kdaj se bomo zopet zbrali na avtobusu, bo odvisno od našega razpolženja.

Sledila bo še vožnja proti domu, kamor bomo prispeli v poznih večernih urah.

*** Dokončni razpored ogledov bo vodič določil na mestu samem, tako da bo program kar najbolje usklajen z vremenskimi razmerami in urniki za ogled spomenikov. Vendar pa zaradi tega ne bo okrnjena prvotna zamisel programa !***

CENA: 

40,00 €  /min. 45 udeležencev/                             45,00 €  /min. 35 udeležencev/        


CENA VKLJUČUJE: prevoz s turističnim avtobusom na relaciji po programu, cestnine in ostale pristojbine, zunanje oglede po programu, vstopnino v Prešernov rojstno hišo in kostnico, »vstopnico« za neomejeno degustacijo kranjskih klobas, vodenje, osnovno nezgodno zavarovanje, stroške organizacije in priprave izleta, prijavnino ter DDV.

DOPLAČILA PO ŽELJI: vse kar ni navedeno pod cena vključuje. 

OPOZORILO: Najmanjše število potnikov potrebno za izvedbo izleta je 35 udeležencev.

V primeru manjšega števila udeležencev si pridržujemo pravico do ustreznega povišanja cene !

 

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLIM Več informacij o piškotkih najdete tukaj.