Namibija - 9.11.2018

Cena od: 2.999,00 EUR
 • V Namibiji, eni najlepših afriških dežel, so s svojo prisotnostjo tako Nemci kot kasneje južnoafriški gospodarji pustili neizbrisni pečat. A po letu 1990, ko so si Namibijci izborili neodvisnost, se je dežela razvila v eno najbolj varnih in za turiste privlačnih afriških dežel, ki ne glede na letni čas obiskovalce navdušuje s svojimi lepotami. V puščavi Namib bomo obiskali Soussusvlei, ki slovi po najlepših in najvišjih sipinah na svetu, vozili se bomo po samotnih prostranstvih suhih savan in se dotaknili Oceana na samotni in sanjavi Obali skeletov. Srečali se bomo s Himbami, staroselskim ljudstvom, ki ohranja svoj način življenja takšen, kot je bil pred stoletji. V narodnem parku Etosha pa nas čaka bogastvo živalskega sveta – kar smo doslej mislili, da je namenjeno le za izbrane fotografe tujih revij, je tokrat v vsem svojem bogastvu tudi pred nami. Potovanje po Namibiji je gotovo eno od potovanj, ki ostane popotniku najbolj v spominu.
 • Odhodi, cena, pogoji in doplačila
 • Odhodi min. 20 oseb min. 15 oseb min. 10 oseb Vodič
  10.11.2017 2.999.- € 3.199.- € 3.399.- € Matjaž Pirš Odhod zagotovljen
  26.05.2018 2.999.- € 3.199.- € 3.399.- €    
  09.11.2018 2.999.- € 3.199.- € 3.399.- €    
             
  • Cena vključuje

   letalske prevoze ter vse lokalne prevoze po programu, letališke in varnostne takse (ok. 370.- €), prehrano po programu (L-obrok na medcelinskem letu, Z-zajtrk, V-večerja) v hotelih in lodžih 3*** do 4**** ob namestitvi v dvoposteljni sobi (prha, wc), kompetentno slovensko vodstvo in vodstvo lokalnega vodnika (ob udeležbi manj kot 10 potnikov skupino vodi le lokalni vodnik v angleščini), vse vstopnine in izlete po programu, organizacijo, osnovno nezgodno zavarovanje in DDV.

  • Doplačilo (na poti)

   60.- € za napitnine

  • Obvezno doplačilo (ob prijavi)

   45.- € za vstopni vizum

  • Doplačila po želji (ob prijavi)

   zavar. rizika odpovedi: 3,4 % od obračunane cene
   389.- € za enoposteljno sobo

  • 1. in 2.dan: Ljubljana-Windhoek

   Odhod iz Ljubljane** do enega od bližnjih letališč, od koder bomo preko enega večjih evropskih letališč poleteli globoko proti afriškemu jugu, do Windhoeka, glavnega mesta Namibije. Med sprehodom po mestnem središču, si bomo ogledali glavne znamenitosti prestolnice, ki so večidel vezane na kolonialno preteklost mesta: luteransko novogotsko Kristusovo cerkev, najstarejšo zgradbo v mestu - trdnjavo Alte Feste, spomenik neodvisnosti. Na prijetnem Post Street Mallu se bomo lahko dotaknili ostankov meteorita, ki je pred 500 milijoni let padel na površje Namibije. Proti koncu dneva se zapeljemo še skozi sosesko Katatura, kjer so v času apartheida naselili temnopolto prebivalstvo in ki kaže popolnoma drug obraz kot moderni center mesta. Namestitev v hotelu. Večerja in nočitev.

   3. dan: Windhoek - Okonjima - Etosha
  • Po zajtrku bomo zapustili Windhoek in se odpravili proti severu. Spremljala nas bo ravna pokrajina, polna termitnjakov, med njimi pa bomo lahko mnogokrat opazili pavijane in divje svinje. Sredi dneva se bomo ustavili v rezervatu Okonjima, ki je del platoja Waterberg. Z malo sreče nas v razgibani pokrajini čakajo prva srečanja z divjimi živalmi, ki živijo znotraj ogromnega rezervata. V prvi vrsti  je rezervat zavetišče za dve vrsti velikih afriških mačk, geparda in leoparda. Seznanili se bomo z njihovim življenjem, s posledicami, ki jim grozijo zaradi človekove vse večje bližine, ter trudom aktivistov za ohranitev življenj in življenjskega prostora velikih mačk. Z odprtimi vozili se bomo zapeljali po parku, kjer velikokrat v senci dreves počivajo gepardi. Zvečer bomo prespali v bližini Narodnega parka Etosha. Večerja in nočitev.

   4. in 5. dan: Narodni park Etosha
  • Naslednja dva dneva bomo preživeli v edinstvenem narodnem parku Etosha. Za ljubitelje narave in živali je to pravi raj na zemlji. Osrednji del parka je ogromna slana puščava, t.i. ponev, ki se le ob redkih priložnostih napolni z vodo, obdaja pa jo širok pas suhe savane, ki slovi po svoji neverjetni živalski raznolikosti. Na površini veliki kot Slovenija najdemo več kot 110 vrst sesalcev, 340 vrst ptic in 110 vrst plazilcev. Gazele, zebre in žirafe nas bodo spremljale tako rekoč na vsakem koraku, z malo sreče pa lahko vidimo tudi štiri predstavnike t.i. afriških »velikih pet« (slona, nosoroga, leva in leoparda). Oba dneva v parku bomo vstajali zgodaj, saj imamo v jutranjem hladu največ možnosti srečati kakšno od živali. Park zapustimo na zahodu, nato pa nadaljujemo pot proti severu do tradicionalnega mesta Opuwa. Večerja in nočitev.

   6. dan: Opuwo - Palmwang
  • Opuwo je osrednje mesto pokrajine Kaokoland in je zagotovo najbolj afriško mesto na naši celotni poti. Daleč od zelo močnega nemškega kolonialnega vpliva se tod srečujejo različne etnične skupine tega dela Afrike, od ljudstev Herero, Nama, Ovambo, do najbolj znanega plemena Himba, prepoznavnega po svojih z okro pobarvanih, napol golih telesih in neobičajno urejenih laseh. Po zajtrku se bomo odpravili v gričevnato pokrajino in obiskali eno od vaških skupnosti, kjer prebivajo Himbe. Seznanili se bomo z njihovim tradicionalnim življenjem in navadami ter pokukali v njihova prebivališča. Po povratku v Opuwo bomo obiskali še tradicionalno tržnico, popoldan pa se  bomo po namibijski divjini odpeljali proti jugu do Palmwaga. Nočitev v enem od lodgov. Večerja in nočitev.

   7. dan: Palmwag - Twyfelfontein
  • Ta dan se bomo odpeljali vse globlje v deželo Damaraland. Pokrajina tod postaja bolj reliefno razgibana, v redkih naseljih ob cesti pa vse pogosteje srečujemo pripadnike plemena Damara. Na poti do Twyfelfonteina nas čaka ogled heksagonalnih kamnitih stolpičev, imenovanih orgelske piščali in okamenelega gozda – fosiliziranih drevesnih debel, ki so jih sem pred več kot 300 milijoni let zanesli ledeniki. Tu se bomo spoznali tudi z velbičevko, nenavadno rastlino, ki raste samo v Namibiji in ki je za nas še posebej zanimiva, saj nosi ime po slovenskem botaniku Frideriku Velbiču. Pozno popoldan si ogledamo še znamenite, več kot tri tisoč let stare risbe živali, ki so jih v skale vpraskali Bušmani in ki jih je pod svojo zaščito leta 2007 vzel tudi UNESCO. Prespimo v lodgu v slikovitem Twyfelfonteinu. Večerja in nočitev.

   8. dan: Cape Cross - Swakopmund
  • Dan začnemo v vasi plemena Damara, kjer bomo spoznali njihova domovanja in se seznanili z njihovim načinom življenja. Pokazali nam bodo, kako zakuriti ogenj brez vžigalnika, nas seznanili z domačimi igrami, obredi in plesi. Sledi vožnja do naselja Uis, kjer se približamo pogorju Brandberg z najvišjim namibijskim vrhom, 2606 metrov visokim Königsteinom. Od tod se spustimo proti morju do obale, ki so ji mornarji zaradi množice nasedlih ladij nadeli ime Obala skeletov. Pri Cape Crossu se je pred 500 leti izkrcal prvi Evropejec Diogo Cão, mi pa si bomo tu ogledali izjemno kolonijo tjuljnov, kjer se jih na dobrem kilometru obale nabere tudi več kot 150 tisoč. Sprehodili se bomo med godrnjajočimi kosmatinci, potem se bomo po najdaljši cesti na svetu, narejeni samo iz strnjene soli, odpeljali do Swakopmunda. Večerja in nočitev.

   9. dan: Swakopmund
  • Po zajtrku nas čaka poldnevni izlet v bližnjo barvito puščavo. Z vozili na štirikolesni pogon se bomo odpeljali v osrčje sipin, kjer bomo spoznali, da so sipine, kljub na videz neprijetnim pogojem polne življenja – najdemo lahko različne hrošče, male kuščarje in tudi kakšnega kameleona. Popoldan bomo imeli prosto, a v Swakopmundu ne bo nikomur dolgčas, saj se lahko odločite za opcijsko vožnjo z ATV vozili po sipinah, obisk odličnega terarija, razstave kristalov, ali pa preprosto samo posedate v kakšni od mnogih kavarn ob obali in uživate v prijaznejši obalni klimi. Swakopmund, nekdanje nemško kolonialno pristanišče, je izredno prijetno in slikovito obalno mesto z izrazitim nemškim pridihom, polno ribjih restavracij in trgovin s spominki afriških rokodelskih mojstrov. Večerja in nočitev.

   10. dan: Walvis Bay - Namibska puščava
  • Po zajtrku obiščemo bližnje mesto Walvis Bay, ki je bilo še do leta 1994 pod angleško oblastjo. Danes je to eno najhitreje rastočih namibijskih mest, med turisti pa znano po največji koloniji plamencev na svetu. Od Walvis Baya nas pot vodi proti Namibski puščavi, enemu najbolj suhih predelov na našem planetu, ki se razteza ob atlantski obali Angole, Namibije in Južne Afrike v dolžini prek 2000 km - po tej puščavi je Namibija dobila tudi svoje ime. Do pozabljenega kraja Solitaire se peljemo po zagotovo najbolj nenaseljenem delu Namibije na naši poti, saj na dobrih 200 kilometrih poti ne bomo srečali niti enega naselja. Ko se suha puščavska ravnina prične dvigovati v reliefno bolj razgiban teren, počasi prihajamo v osrednji del Namibske puščave. Večerja in nočitev v bližini narodnega parka Soussusvlei.

   11. - 13. dan: Namibska puščava - Solitaire
  • Ta dan bomo pričeli zelo zgodaj, saj nas čakajo barvite sipine narodnega parka Namib-Naukluft, ki so najlepše prav v jutranji svetlobi. Namib-Naukluft je največji nacionalni park v Namibiji in eden največjih na svetu. Poleg izjemne pokrajina se ponaša z bogato favno od hijen in šakalov do raznih vrst antilop. Obiskali bomo slani kotlini Soussusvlei in Deadvlei. Slednja je z odmrlimi debli dreves zagotovo najbolj fotogeničen delček Namibije. Najbolj vztrajni se bodo lahko povzpeli na eno najvišjih sipin na svetu Big Daddy, katere vrh leži več kot tristo metrov nad njenim vznožjem. Čaka nas še obisk okoli trideset metrov globoke in nekaj sto metrov dolge soteske Sesriem, ki so jo v peščeno površje izdolble občasne reke. Ko bo pritisnila popoldanska vročina se bomo že hladili v senci našega lodga v bližini Solitaira. Večerja in nočitev. Naslednji dan po zajtrku se počasi odpravimo nazaj proti glavnemu mestu. Preko strmih gorskih prelazov in skozi globoke doline se počasi pripeljemo spet v bolj ravninski in manj sušen svet, kjer leži tudi Windhoek. Popoldan bo še čas za kakšen krajši sprehod po mestu potem pa sledi transfer na letališče. Začetek povratka proti Evropi in domu, kamor bomo poleteli preko enega večjih evropskih letališč in od tam proti našim krajem. Po pristanku na enem bližnjih letališč avtobusni prevoz v Ljubljano.

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLIM Več informacij o piškotkih najdete tukaj.