Skoči na glavno vsebino
Advent

Adventna Praga in Dresden

Datum odhoda: 
15.12.2023
Trajanje: 
3 dni
Kraj odhoda: 
Ljubljana
Cena: 
od 199€ po osebi

Vabimo vas na advent v čudovito Prago in Dresden! Praga, slavno mesto ob Vltavi, je »mesto tisočerih zlatih zvonikov«. Jezik, kultura in arhitektura so bili tukaj povezani v srednjeevropskem obilju. Bila je prestolnica in provinca, središče učenosti in legend, pravljic in preteklosti. V vseh obdobjih, od zgodnjega srednjega veka do modernih časov, se je na Češkem oblikovala bogata arhitekturna dediščina, ki so ji vojne prizanesle. Češke dežele so bile v srednjem veku ene najbogatejših v Evropi; vladarji so ustanovili vrsto mest, plemiči čudovite gradove. Na adventnih stojnicah vas čaka na tisoče stvari, povsod naokoli pa diši po kuhanem vinu in cimetu. Skupaj z nami po želji skočite še v Dresden, najlepših nemških mest. Prestolnica Saške se ponaša z izjemno lego ob reki Labi in po enem najstarejših božičnih sejmov.

 

1. dan: LJUBLJANA – PRAGA
Odhod avtobusa ob 3.00 z obračališča mestnega prometa Dolgi most v Ljubljani. Možnost vstopa udeležencev v Celju in Mariboru. Vožnja mimo Dunaja proti Češki. V »zlato metropolo« bomo prispeli okoli poldneva. Sprehod po mestu bomo pričeli na Hradčanih, velikanskem grajskem kompleksu, kjer si bomo ogledali zunanjost stolnice Sv. Vida in cerkve svetega Jurija. Sprehodimo se čez Staromestne namesti in Karlov most, ki so ga zgradili leta 1367.  V poznih popoldanskih urah se sprehodimo po Staromestnem trgu s staro mestno hišo in njeno astronomsko uro iz 15. st., s spomenikom Jana Husa in z drugimi pomembnimi palačami in cerkvami. Vaclavske Namesti, so kraj, kjer mestno srce najmočneje utripa. Prosti čas za samostojno raziskovanje, nakupe in za ogled božično-novoletnega sejma. Nastanitev v hotelu in prenočevanje.

2. dan: PRAGA (CELODNEVNI IZLET V DRESDEN)
Po zajtrku prosto za samostojne oglede in predbožične nakupe v Pragi. Za doplačilo priporočamo celodnevni izlet v Dresden, eno najlepših nemških mest z dragocenimi zgodovinskimi stavbami, ki ga pogosto imenujejo Firence ob Labi. V 16. stol. je mesto postalo prestolnica saških volilnih knezov in tedaj se je začelo naglo razvijati;  za vlade Avgusta II. Močnega je doseglo svoj višek in takrat je zraslo največ novih stavb, med katerimi je najimenitnejša Zwinger. Po ogledih prosti čas za samostojne oglede in nakupe, kosilo in sprehod po stojnicah božično-novoletnega sejma. Popoldan povratek nazaj v smeri češke prestolnice, Prage. Zvečer možnost (doplačilo) večerje v tipični pivnici z vrčem odličnega češkega piva. Prenočevanje.

3. dan: PRAGA – LJUBLJANA
Po zajtrku ogled Plečnikove cerkve Kristusovega srca v Praški soteski Vinohradi, ki velja  za najpomembnejši češki sakralni objekt 20. stoletja. Sprehodili se bomo čez židovsko četrt Josefov, mimo pokopališča in staro-nove sinagoge, ki velja za najstarejšo sinagogo v Evropi, ki je še vedno v rabi. Prosti čas za nakupe na predbožičnih stojnicah ali (doplačilo) vkrcanje na ladjico in križarjenje s kosilom po reki Vltavi, med katerim bomo lahko občudovali elegantne mostove, rečne otoke in pravljično lepe stavbe na obrežju. Po križarjenju imamo še nekaj prostega časa za zapravljanje zadnjih čeških kron na stojnicah. V popoldanskih urah se bomo odpravili proti Ljubljani, kamor je prihod predviden okrog polnoči.

V ceno je vključeno:

 • prevoz s turističnim avtobusom po programu
 • vse cestnine in parkirnine
 • 2x nočitev z zajtrkom v hotelu lokalne kategorije 3*
 • slovensko spremstvo/vodenje
 • organizacija potovanja
 • DDV

Možno doplačilo (ob prijavi):

 • doplačilo za manjše število potnikov/na osebo: od 36 potnikov do 45 potnikov je 25 €, od 25 potnikov do 35 potnikov je 50 €
 • doplačilo za enoposteljno sobo 49 EUR
 • celodnevni izlet v Dresden 29 EUR (min. 20 udeležencev)
 • večerja v pivnici z vrčkom piva 25 EUR/osebo
 • mini križarjenje po Vltavi s kosilom 32 EUR/osebo 

Možna doplačila (na mestu): 

 • turistična pristojbina cca. 2 EUR/osebo
 • morebitne vstopnine po želji cca. 20 EUR

Otroški popust:

 • otrok do 12 let 10% na dodatnem ležišču z dvema odraslima

Opomba:

vrstni red ogledov se lahko, glede na rezervacije terminov degustacij, lokacije hotelov oziroma po presoji vodnika/spremljevalca, spremeni. Program vsebinsko kljub temu ostaja neokrnjen.

K