Skoči na glavno vsebino
Italija

Apulija z letalom

Datum odhoda: 
24.10.2023
Trajanje: 
5 dni
Kraj odhoda: 
Vstopno mesto Vrtojba ali Sežana
Cena: 
od 795 € po osebi

Dežela odlične kulinarike in čudovitih mestec, stisnjena med dvemi morji

Program po dnevih:

1. dan Ljubljana-Trst-Bari-Polignano a Mare-Castel del Monte Jutranji odhod do bližnjega letališča in polet v Bari. Ogled prestolnice Apulije, kjer je pokopan sv. Miklavž. Ogledali si bomo staro mestno jedro z baziliko in grobom sv. Miklavža… Sprehod po labirintu ozkih uličic nas odpelje v stare čase. Sledi odhod proti slikovitemu obmorskemu mestecu Polignano a Mare, ki je eno najbolj priljubljenih letovišč v tem delu Apulije in se ponaša s slikovito plažo med klifnato obalo. Morda bo morje še dovolj toplo, da se v njem na hitro osvežimo. Nadaljujemo z velikim – Castel del Monte. Na samotnem hribu stoji mogočen osmerokotni grad, katerega mistika še danes buri duhove. Kratek postanek še v Traniju, sledi odhod proti hotelu, večerja in nočitev.

2. dan Matera-Altamura-Alberobello Zajtrk. Najprej skok v sosednjo Bazilikato, kjer obiščemo njeno najbolj znano mestece, Matero. Tu so nekoč živeli Sassi, ki so svoja bivališča izdolbli v naravnih jamah ali izklesali v skale. Napotili se bomo mimo najlepših jamskih prebivališč in cerkva, ki so uvrščene na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Zaradi slikovitosti mesta so tu snemali mnoge filme. Nato se odpeljemo v Altamuro, ki slovi po najboljšem kruhu v Apuliji, ki ga bomo tudi poskusili. Mestece je znano tudi po odkritju sledov prazgodovinskega človeka. Obdano je z obzidjem, njegova znamenitost pa je romanska katedrala. Zadnja današnja točka je Alberobello, eno najbolj prepoznavnih »belih« apulijskih mestec, ki je zaradi izjemne arhitekture na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Sprehod med uličicami in nekaj prostega časa za fotografiranje, nakupe ali pa pokušnjo burate, ki je doma iz teh koncev. Večerja in nočitev.

3. dan Locorotondo-Ostuni-Brindisi-Lecce Zajtrk. Najprej obisk kraja Locorotondo, ki je zasnovano v okrogli obliki. Vožnja v osrčje Apulije do belega mesteca Ostuni, ki velja za enega najlepših in najbolj slikovitih. Že od daleč ga bomo opazili na vrhu vzpetine, poseben čar pa je sprehod po belih uličicah, mimo trgov, lokalčkov in restavracij do katedrale na vrhu, od koder se nam odpre pogled vse do morja in na pokrajino, poraščeno s tisočletnimi oljkami. Odhod v Lecce, prelepo mesto, ki ga nekateri imenujejo tudi »baročne Firence«. Mesto krasi bogata arhitektura, številne cerkvene zgradbe, krasna škofijska palača. Posebno barvo daje kraju material, s katerim so pozidali vse cerkve, palače in okrasne fontane. Ogled glavnih znamenitosti: Katedralni trg, bazilika sv. Križa, vladna palača, amfiteater… Večerja in nočitev.

4. dan Otranto-Leuca-Gallipoli Zajtrk in odhod v Otranto, kjer se stikata Jadransko in Jonsko morje. Na sprehodu bomo videli tamkajšnji grad, katedralo s prekrasnimi mozaiki, ostanke obzidja, čas bomo imeli posedeti v kakšnem lokalu ob morju… Po slikoviti cesti ob vzhodni obali se nato vozimo vse do skrajnega juga italijanske pete. Spremlja na strma obala, slikoviti klifi, majhna obmorske mesteca. Tako prispemo do kraja Leuca, kjer s svetilnika zremo v stičišče Jonskega in Jadranskega morja. Nekje za morskimi obzorji se skriva Grčija, od koder so nekoč morjeplovci prihajali in naselili južne dele Italije. Ob zahodni, ravninski obali nato vozimo do ribiškega mesta Gallipoli. Sprehod po starem mestnem jedru, ki je postavljeno na otoku (povezanem s celino z nasipom) in obdano s trdnjavo in obzidjem. Peš bomo šli do mestne plaže in nato po ozkih ulicah nazaj do trdnjave. Večerja in nočitev.

5. dan Nardo-Taranto-Bari-Trst-Ljubljana Zajtrk. Obisk manjšega kraja Nardo, še enega apulijskega bisera, ki ga turisti ne obiskujejo prav pogosto. Staro mesto in glavni trg je poln čudovitih palač, cerkva, kapel in zanimivih arhitekturnih detajlov. Če nam bo čas dopuščal, bomo obiskali še eno obmorsko mesto, Taranto, kjer se sprehodimo po starem mestu in vidimo tamkajšnji aragonski grad. Odhod na letališče v Bariju. Polet v Trst ter še prevoz do Ljubljane.

Termini in cene:

24.10.2023 - 28.10.2023

Cene: najmanj 25 potnikov 795€

Vključuje:

  • Letalski prevoz
  • letališke pristojbine
  •  ročna prtljaga (10 kg) na letalu
  • transfer do letališča in nazaj
  • avtobusni prevoz
  • polpenzione v hotelih 3***
  •  slovenskega vodnika

Doplačila po želji:

  • Enoposteljna soba 130 €
  • vstopnine poravnate pri vodniku
  • 20 kg kovček na letalu 50 € (cena velja ob prijavi)

Plačilni pogoji 30 % akontacije ob prijavi

T