Skoči na glavno vsebino
Islandija in severni sij

Islandija in severni sij

Datum odhoda: 
30.10.2023
06.12.2023
Trajanje: 
5 dni
Kraj odhoda: 
Ljubljana
Cena: 
od 1390 € po osebi

V lovu za auroro borealis, enim najlepših naravnih pojavov.

Vsak letni čas ima na Islandiji nekaj prednosti in nikoli ta dežela ni enaka. Tokratni 5-dnevni obisk smo načrtovali tako, da zaobjamemo največje znamenitosti in imamo priložnost za opazovanje severnega sija. Pot začnemo v lepo urejeni, umirjeni prestolnici, zatem raziščemo Zlati krog s prvim čudovitim slapom, jezeri in seveda gejziri. Zapeljemo se vse do Vika, kjer najdemo spektakularno črno plažo s pravljičnimi oblikami iz bazalta, na poti pa seveda ne izpustimo slavnih slapov Skogarfoss ter Seljalndsfoss. Zaključimo v najboljšem slogu, v Modri laguni, kjer si privoščimo kopanje v topli termalni vodi.

Program po dnevih:

1.dan Ljubljana-Reykjavik Zgodnji odhod iz Ljubljane in vožnja proti enemu od letališč. Polet v prestolnico Islandije. Po pristanku vožnja v središče Reykyavika in ogled mestnega središča ter največjih znamenitosti, med katerimi izstopa izjemna moderna katedrala Hallgrimskirkja. Sprehodimo se po glavni nakupovalni ulici vse do promenade s futuristično koncertno dvorano Harpa in obiščemo odprti muzej Arbaer s tradicionalnimi islandskimi hiškami. Proti večeru vožnja v hotel. Namestitev in nočitev.

2.dan Reykjavik-narodni park Thingvellir-slap Gullfoss-veliki Gejzir-Hella Dobro jutro Islandija! Danes začnemo z raziskovanjem Islandskega Zlatega kroga naravnih lepot. Vozimo se mimo prestolnice Reykyavik. Najprej obiščemo narodni park Thingvellir, kjer so se nekoč zbrali voditelji 30-tih islandskih klanov in sprejeli mirovni sporazum. Tukaj je tudi največje islandsko jezero Thingvallavatn. Lahko občudujemo naravni tektonski jarek med evrazijsko in severno-ameriško tektonsko ploščo. Nedaleč stran je tudi jezero Laugarvatn, kjer so Vikingi leta 1000 sprejeli krščanstvo. Zatem sledi postanek pri Velikem Gejziru (ki je dal ime vsem tovrstnim izvirom), najbolj znanem po svojih do 30-meterskih izbruhih vroče vode. Lepotam kar ni konca. Nadaljujemo k slapu Gullfoss, po mnenju mnogih najlepšemu na Islandiji in od tu izvira tudi zgodba o islandski narodni junakinji Sigridur. V naselju Hvolsvollur obiščemo center Lava, kjer si ogledamo zanimiv film o vulkanskih izbruhih na Islandiji ter lahko preizkusimo simulator tresenja zemlje, ko zares bruhajo vulkani. Proti večeru prispemo v naselje Hella, kjer prenočimo.

3.dan Hella-slapa Skogafoss in Seljalandsfoss-Vik I Myrdal-Vik Vozimo se skozi regijo Eyjafjallajokull, kjer je leta 2010 vulkanski izbruh ustvaril oblak pepela, ki je ohromil letalski polet po vsem svetu za kar nekaj dni. Najprej se ustavimo pri 60 metrov visokem slapu Seljalandfoss, kjer se je možno sprehoditi tudi za vodno zaveso (če ni ledu). Nadaljujemo do slapu Skogafoss, ki je s svojimi 62 metri eden najvišjih na Islandiji. V bližini obiščemo tudi antropološki muzej Skogar, kjer vidimo, kako so nekoč izgledale tradicionalne islandske hiške ter si ogledamo bogato zbirko artefaktov. Popoldan v Viku raziskujemo čudovito plažo s črnimi bazaltnimi klifi/naravnimi skulpturami Vik I Myrdal, ki velja za močno energetsko točko. Uzremo morske čeri Reynisdrangur, ki so po legend okameneli troli ter klif Dirholaey. Pozno popoldan se namestimo v prijetnem naselju Vik, kjer imamo zopet priložnost, da zvečer in ponoči (z malo sreče pri vremenu) opazujemo severni sij. Nočitev.

4.dan Vik-Sólheimajökull-Modra laguna-Reykjavik Zjutraj zapustimo Vik in se odpravimo nazaj v Reykjavik. Na poti se zapeljemo do ledeniškega jezika Sólheimajökull, kjer se lahko sprehodimo po okolici in občudujemo slikoviti ledenik. Sredi dneva prispemo do Modre lagune. To je geotermalno kopališče, ki se po islandsko imenuje Blaa Lonid. Kopališče je tako slikovito, kot je tudi voda prijetna za telo in dušo. Modra laguna je na seznamu največjih znamenitosti otoka. Čas za kopanje in uživanje ali nakupe lokalnih proizvodov, še kakšno pokušino islandskih dobrot. Zadnji večer izkoristimo za sprehod po prestolnici Islandije. Nočitev.

5.dan Reykjavik-Ljubljana Zjutraj zapustimo hotel. Vožnja na letališče Keflavik in polet do okoliškega letališča. Še vožnja do Ljubljane, kjer zaključimo potovanje.

Cena vključuje:

 • letalski prevoz
 • letališke pristojbine
 • prtljaga 10 kg na letalu
 • prevoz do letališča in nazaj
 • namestitev v hotelih z zajtrkom
 • prevoze po programu,
 • zunanje oglede s slovenskim vodnikom
 • nezgodno zavarovanje

Doplačila po želji

 • enoposteljna soba 290 evrov,
 • vstopnine cca 30 evrov,
 • opcijski obisk Modre Lagune (cca 90 evrov)
 • večji kovček na letalu (20 kg) 60 evrov

Popusti:

V kolikor bi potovanje potekalo z več kombiji (manjša skupina), velja za šoferja druge skupine 300 evrov popusta (interes sporočite ob prijavi

T