Skoči na glavno vsebino
Islandija

Islandija v družbi Mojce Mavec

Datum odhoda: 
28.09.2023
Trajanje: 
5 dni
Kraj odhoda: 
Ljubljana
Cena: 
od 1299 € po osebi
 • Odkrijte čare Islandije v družbi čudovite Mojce Mavec, novinarke in svetovne popotnice.
 • Obiščite ekstravaganten botanični vrt in spoznajte Akureyri skozi oči tam živečega slovenca.
 • Spoznajte prestolnico Reykjavik na posebej zanimiv način skozi sage, zgodbe in pripovedke.
 • Obiščite ekstravagantni muzej falusov in se navdušite nad islandsko zgodovino med sprehodom po Narodnem muzeju.
 • Občudujte prostrana polja lave, velikanske ledenike, delujoče vulkane in bruhajoče gejzirje.
 • Privoščite si večerjo v družbi gostoljubnih domačinov v odlični lokalni restavraciji Thrir Frakkar.
 • Poletite na Islandijo z direktnim čarterjem iz Ljubljane z odličnimi časovnicami.

1. DAN: LJUBLJANA – AKUREYRI – REYKYAVIK | zajtrk

Zbirališče potnikov na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana in let v Akureyri, drugo največje Islandsko mesto. Ob prihodu se bomo okrepčali s poznim zajtrkom, obiskali enega najsevernejših botaničnih vrtov na svetu, se sprehodili skozi mestno središče ter obiskali moderno cerkev, delo znamenitega lokalnega umetnika Gudjona Samuelssona.  Posebej zanimivo bo tudi srečanje s Slovencem, ki živi v Akureyriju. Skozi njegove oči bomo pobližje spoznali življenje na severu Islandije. Ob dogovorjeni uri se odpravimo na pot v smeri Reykyavika, kamor bomo z vmesnimi postanki za osvežitev prispeli pozno popoldan. Nastanitev v hotelu. Možnost večerje (doplačilo) v priznani lokalni restavraciji Thrir Frakkar in okušanje tradicionalnih islandskih sestavin na moderen način*. Prenočevanje.

2. DAN: REYKYAVIK (»REYKYAVIK Z NARODNIM MUZEJEM IN MUZEJEM FALUSOV ter POLOTOK KEFLAVIK«) I zajtrk

Po zajtrku prosto. Priporočamo (doplačilo) ogled Reykjavika, najsevernejše prestolnice na svetu, kjer živi več kot polovica vseh Islandcev in ogled mesta. Za dobro popotnico se najprej odpravimo med vile in škrate v park Hellisgerði. Srečali se bomo s pripovedkami o škratih, trolih in drugih vilinskih bitjih. Obiskali bomo poganski templj Asatru v gradnji in si med pripovedkami o literarnih sagah Islandije ogledali stari in novi mestni del, pristanišče, veličastno Hallgrimurjevo cerkev,,... Še posebej zanimiv bo obisk muzejev - muzej falusov bo edinstveno poučno doživetje in seveda Narodni muzej, kjer se spoznamo z vikingi, staroverstvom in naseljevanjem Islandije. Nadaljevanje vožnje po polotoku Reykjanes do Grindavika, kjer se okrepčamo z avtentično islandsko jastogovo juho. Za konec še obisk Hafnirja, kjer se stikata evrazijska in severno ameriška tektonska plošča. Povratek v hotel in prenočevanje.

3. DAN: REYKYAVIK (»ZLATI TRIKOTNIK: BHINGVELLIR-GEJZIR STROKKUR-SLAP GULLFOSS-FRIDHEIMAR-SKALHOLT«) | zajtrk

Po zajtrku prosto. Možnost (doplačilo) celodnevnega izleta po t. i. »Zlatem trikotniku«. Vožnja do narodnega parka Bhingvellir, kjer je bil leta 930 ustanovljen prvi islandski parlament. Sprehod med skalami okamenele lave. Nadaljevanje poti do geotermalnega območja gejzirjev, kjer boste videli Veliki gejzir, ter gejzir Strokkur, ki bruha vsakih 5 do 10 minut. Nadaljevanje poti do slapu Gullfoss (Zlati slap), ki v treh stopnjah pada 32 m globoko v sotesko. Ustavili se bomo na organski farmi paradižnikov Fridheimar, kjer bomo lahko spoznali kako domačini uporabljajo izvire termalne vode za gojenje vrhunske zelenjave. Poskusili bomo lokalno paradižnikovo juho, imeli možnost nakupa lokalnih izdelkov. Pred povratkom še postanek za obisk cerkve Skalholt. Vrnitev v Reykjavik in prenočevanje.

4. DAN: REYKYAVIK (»POLOTOK SNÆFELLSNES: KLIFI GERDUBERG-BUDAKIRKJA-SLAP KIRKJUFELLSFOSS-BJARNARHOFN«) I zajtrk

Po zajtrku prosto. Možnost (doplačilo) celodnevnega izleta na slikoviti polotok Snæfellsnes, ki se z ognjenikom Snæfellsjökull zajeda kar 55 kilometrov v Atlanski ocean in velja za eno najlepših točk Islandije. Postanek naredimo pri bazaltnih klifih Gerðuberg, slapu Kirkjufellsfoss, kjer so snemali prizore “Game of Thrones” in še na nekaterih slovitih točkah na poti. Prijazni gostitelji nam bodo razkazali muzej Bjarnarhöfn in nas seznanili s postopkom fermentacije morske psa “hákarl”, ki ga na tem mestu po avtentičnem postopku predeljujejo skozi generacije. Okrepčali se bomo s toplim prigrizkom v muzejski restavraciji in se dobro razpoloženi vrnili v Reykyavik. Prenočevanje.

5. DAN: REYKJAVIK – GRABROK – HOUSE FARM – AKUREYRI – LJUBLJANA | zajtrk

Po zajtrku vožnja po tipični vulkanski pokrajini v smeri severozahoda Islandije s postankom pri slikovitem vulkanskem kraterju Grabrok, na katerega se bomo imeli možnost povzpeti. Nadaljevanje vožnje s postankom pri eni izmed lokalnih kmetij, kjer bomo občudovali ljubke islandske konje. Prevoz do letališča Akureyri in polet posebnega letala v Ljubljano. Prihod na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana v poznih večernih urah.

V ceno je vključeno:

 • letalski prevoz v ekonomskem razredu,
 • letališke in varnostne pristojbine,
 • avtobusni prevozi po programu,
 • 4 prenočevanja z zajtrki v hotelu 3* v dvoposteljnih sobah,
 • avtobusni prevoz Akureyri-Reykyavik-Akureyri na Islandiji,
 • ogled Akureyriya z vključenim poznim zajtrkom,
 • vstopnino za obisk farme z islandskimi konji,
 • slovensko vodenje,
 • organizacija potovanja in DDV.

Možna doplačila (ob prijavi):

 • enoposteljna soba 399 EUR (doplačilo za 4 noči)
 • celodnevni izlet Zlati Trikotnik z vstopnino v Fridheimar in pokušino paradižnikove juhe 79 EUR (otroci do 12. let 68 EUR)
 • celodnevni izlet na polotok Snæfellsnes z vstopnino v muzej Bjarnarhöfn in toplim prigrizkom 89 EUR (otroci do 12. let 77 EUR)
 • celodnevni izlet Reykyavik z vstopninami v muzeje in Reykyanes s pokušino jastogove juhe 69 EUR (otroci do 12 let 58 EUR) 
 • večerja v priznani islandski restavraciji Thrir Frakkar* 65 EUR,
 • manjša skupina od 40 oseb 60 EUR/osebo

OPOMBA: Za pristno izkušnjo z islandsko kulinariko svetujemo večerjo v priznani restavraciji Thrir Frakkar. Preostalih večerij v programu ne ponujamo, vendar vam bodo Kompasovi izkušeni vodniki na potovanju predstavili, kje v Reykjaviku lahko večerjate.

* Predvidena restavracija ima omejeno kapaciteto, zato v primeru večjega interesa obstaja možnost delitve skupine na dva dela v dveh različnih večerih v Reykyaviku.

Morebitno doplačilo za gorivo bo potniku obračunano k osnovni ceni aranžmaja v obliki doplačila za gorivo. Točen izračun bomo poslali 21 dni pred odhodom

Zaradi prilagajanja letalskim prevozom in nepredvidenim okoliščinam si pridržujemo pravico do obrnjenega ali delno spremenjenega, vendar vsebinsko neokrnjenega programa.

K