Skoči na glavno vsebino
Mehika

Očarljivi Jukatan

Datum odhoda: 
29.10.2023
Trajanje: 
11 dni
Kraj odhoda: 
Predviden odhod iz Ljubljane
Cena: 
Od 1999 € po osebi

Polotok Jutatan je zelo zanimiva popotniška destinacija za tiste, ki so ljubitelji Majevske zgodovine.

 • Na potovanju bomo obiskali slavno majevsko piramico Chichen Itza, mesteci Tulum in Coba ter lokalno majevsko vasico
 • uživali bomo v odtenkih rožnate v Las Coloradas ter se navduševali nad pelikani, flamingi in krokodili v naravnem rezervatu Rio Lagartos
 • prepustili se bomo šarmu prestolnice polotoka in ostalih slikovitih kolonialnih mestec
 • osvežili se bomo v kristalni vodi podzemne jame Cenote
 • »doživeli« bomo Bacalar – od spektakularnega razgleda na laguno do plovbe in kopanja v jezeru neštetih odtenkov turkizne
 • raziskovanje polotoka bomo zaključili na Playa del Carmen, kjer nas čaka oddih na peščenih plažah ob Karibskem morju

1. dan: LJUBLJANA - MEDNARODNO LETALIŠČE - CANCUN (obroki na letalu)
Predviden zbor na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana oziroma na enem izmed okoliških letališč ter polet z vmesnim postankom do Cancuna.V primeru poleta letala iz bližnjega letališča bo do letališča organiziran avtobusni prevoz.

2. dan: CANCUN –- MAGIČNO MESTO VALLADOLLID DEL CARMEN
Po pristanku se bomo odpravili do magičnega živahnega mesta Valladollid. Nastanitev v hotelu. Mesto Valladollid je eno izmed najbolj varnih in pristnih mest. Sprehodili se bomo po eni najlepših ulic v mestu, Calle de los Frailes, do parka Parqu Principal, kjer bomo naleteli na ikonično cerkev Iglesia de San Servacio. Uživali bomo v kolonialnem vzdušju, obiskali tržnico in odkrivali večerni utrip mesta. Nočitev.

3. dan: VALLADOLID – LOS COLORADAS – RIA LAGARTOS – MERIDA (zajtrk)
Po zajtrku se bomo podali v Las Coloradas, edinstveno mesto na jugovzhodu Mehike. Navdušile nas bodo rožnate lagune različnih odtenkov. To so soline z rdečkastimi mikro kozicami, ki jim dajejo rožnato barvo. Imeli bomo dovolj časa za neverjetne fotografije z različnih zornih kotov. Naš naslednji postanek bo pri naravnem rezervatu Rio Lagartos, kjer bomo med plovbo s čolnom lahko opazovali pelikane, flaminge in si pripravili majevsko piling kopel. Po okusnem kosilu v vasici Rio Lagartos se bomo odpravili na farmo krokodilov, kjer bomo slišali vse o zgodovini krokodilov, njihovem razvoju in življenju. Po obisku farme bomo pot nadaljevali proti Meridi, glavnemu mestu zvezne države Jukatan. Merida je gospodarska in kulturna prestolnica Jukatana, ki obiskovalca navduši s kolonialnim šarmom, ozkimi ulicami in romantičnimi konjskimi vpregami. Povsod po mestu je mogoče opaziti vpliv Španije in Francije, Elizejske poljane so na primer postale model za Paseo De Montejo. Ogledali si bomo katedralo, mestno hišo in hišo Casa de Montejo, v kateri se je rodil ustanovitelj mesta. Izkusimo večerni utrip mesta, nato pa sledi čas za večerjo in nočitev.

4. dan : MERIDA – CHICHEN ITZA -  TULUM (zajtrk)
Po zajtrku se odpeljemo proti Chichen Itzi, slavni majevski piramidi, ki predstavlja majevski koledar in je eno od novih sedmih čudes sveta. Piramida El Castillo nas zagotovo ne bo pustila ravnodušnih. Briljantne ruševine pričajo o osupljivem starodavnem mestu, ki je bilo nekoč osrednje mesto Majskega imperija v Srednji Ameriki. Starodavno najdišče Chichen Itza, ki v prevodu pomeni »pri ustju vodnjaka rodu Itzá«, leži na vzhodnem delu polotoka Jukatan. Maji so ga okoli leta 400 zgradili ob naravnem vodnjaku. Po spopadih s Tolteki je bilo do leta 987 večkrat zapuščeno ter ponovno naseljeno. Stopničaste piramide, templji, stolpne arkade in druge kamnite strukture so bile za Majski imperij svete. Od 13. stoletja dalje je mesto povsem zapuščeno, celoten kompleks pa še danes razkriva veliko o majevskem in toltekovem videnju vesolja. Polni odtisov se bomo odpravili proti Tulumu. Radovednost nas bo nato vodila do znamenitih obalnih ruševin templja v Tulumu. Utrjeni kompleks na obalnem klifu je predstavljal križišče takratne pomorske in kopenske trgovine Majevskega območja. Veljal je za glavno pristanišče Cobe in bil močno utrjen z več kot 900 m dolgim, 3-5 m visokim in do 8 m širokim obzidjem. Svoj vrhunec je Tulum doživljal med 13. in 15. stoletjem, ko je kljuboval celo španskim konkvistadorjem. Žal so po tem razcvetu prebivalci mesta, poznani po trgovanju z obsidianom, podlegli številnim boleznim, ki so jih prinesli priseljenci in zavojevalci. Naše pozornosti bo deležen predvsem kompleks Castilo z obdajajočima templjema.  Nastanitev v hotelu in nočitev.

5. dan: TULUM - COBA – MAJEVSKA VAS - CENOTE - CHETUMAL (zajtrk)
Po zajtrku nas bo pot vodila do naslednjega majevskega mesta, ki se skriva v osrčju jukatanske džungle. Cobo so ceste nekoč povezovale z vsemi konci majevskega sveta. Za lepši razgled na prostranost gozda bomo splezali na vrh najvišje majevske piramide na Jukatanu. Nato bo sledil obisk avtentične majske vasice, v kateri živijo potomci Majev. Spoznali bomo vaščane, njihov način življenja in kulturo ter lokalnega šamana. Osvojili bomo nekaj majevskih besed, poskusili njihove tradicionalne jedi, domačinke pa nas bodo naučile pripraviti pravo tortiljo. Po ogledih bomo pot nadaljevali proti jugu in se na poti ustavili pri vrtači, napolnjeni s kristalno čisto vodo. Sledi skok v vodo, osvežitev, vožnja s kanujem in ogledovanje pajkastih opic in vriskačev. Nadaljevanje poti proti Chetumalu, kjer sledi nastanitev v hotelu in nočitev.

6. dan: CHETUMAL – BACALAR – PLAYA DEL CARMEN (zajtrk)
Po zajtrku si bomo ogledali Bacalar, malo mirno mestece, ki je raj za ljubitelje narave. Najprej bomo obiskali trdnjavo Fuerte de San Felipe Bacalar, ki dominira v središču mesta in je bila postavljena za zaščito pred pirati in roparskimi trgovci. Na obzidju bomo deležni spektakularnega razgleda na laguno Bacalar -jezero sedmerih barv, po katerem bomo kasneje zapluli z ladjico in zaplavali v turkizno sinji vodi.  Po osvežitvi bo sledila vožnja proti Playi del Carmen. Nastanitev v hotelu in nočitev.

7. in 8. dan: PLAYA DEL CARMEN (zajtrk)
Dneva bomo namenili sprostitvi in razvajanju ob karibskem morju, počitnikovanju ter/ali organiziranim ogledom.

IZLET ISLA MUJERES

Skupinski izlet se bo začel z vožnjo do Cancuna, od koder se bomo z ladjo odpravili proti kristalno čistim vodam, ki obdajajo očarljiv otok Mujeres. Doživetje otoka bomo pričeli s potapljanjem na dah z masko (snorklanje) ter nadaljevali z razkošjem v zasebnem klubu na plaži z visečimi mrežami in ležalniki, kjer bomo imeli samopostrežno kosiloin si privoščili kakšno pijačo. Po kosilu se bomo odpravili v središče otoka, kjer bomo imeli dovolj prostega časa za nakupovanje in ogled ene najlepših plaž na svetu, Playa Norte. Na poti nazaj bomo ljubitelji višine, adrenalina in letenja lahko preizkusili »spinnakerjev skok« (doplačilo).

Cena na osebo: 120 EUR (minimalno število prijavljenih: 15 oseb)

IZLET NA OTOK COZUMEL

Izlet nas bo vodil na enega najpopularnejših delov koralnega grebena otoka Cozumel. Ogledali si bomo drugi največji koralni greben na svetu, se ustavili na dveh najatraktivnejših mestih za snorklanje (Palancar in Kolumbija) ter nadaljevali do El Ciela, neverjetnega opazovalnega mesta morskih zvezd, kjer jih bomo lahko občudovali s površja ali pod vodo z masko ter plavali z njimi v plitvi vodi, kini globlja od 3 m. Zadnja postojanka izleta bo čudovita osamljena  plaža el Cielito, do katere se lahko pride le s čolnom. Tam bomo lahko stali v vodi, globoki manj kot 1 m, ter opazovali skate in ribe, ki se bodo smukali okoli naših nog.  

Cena na osebo: 90 EUR (minimalno število prijavljenih: 15 oseb)

9. dan in 10. dan : PLAYA DEL CARMEN – CANCUN – MEDNARODNO LETALIŠČE - LJUBLJANA
Po zajtrku prosto za zadnje užitke ob Karibskem morju. Predvidoma v dopoldanskih urah odhod proti letališču in polet letala z vmesnim postankom proti Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana oziroma proti bližnjemu letališču. Predviden pristanek na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana ali na enem izmed okoliških letališč v dopoldanskih urah naslednjega dne. V primeru pristanka letala na bližnjem letališču bo do Ljubljane organiziran avtobusni prevoz.

V ceno je vključeno:

 • povratni letalski prevoz po programu v ekonomskem razredu z vključenimi letališkimi pristojbinami
 • 1 kos ročne in 1 kos oddane prtljage 20 kg
 • avtobusni prevozi po programu
 • nastanitev v dvoposteljni sobi v hotelih 3*/4* po programu
 • obroki, ogledi in vstopnine po programu
 • spremstvo slovenskega vodnika in lokalnega vodnika na izletih  
 • stroški organizacije
 • DDV

Doplačila na osebo (ob prijavi):  

 • doplačilo za manjšo skupino (od 10 do 19 oseb): 140 EUR,
 • enoposteljna soba: 260 EUR,
 • IZLET ISLA MUJERES (pri najmanj 15 prijavljenih potnikih): 120 EUR
 • IZLET ISLA COZUMEL (pri najmanj 15 prijavljenih potnikih): 90 EUR

Popusti:

 • 3. in 4. oseba v sobi: 100 EUR

V ceno ni vključeno:

 • postavke, ki so navedene kot doplačila
 • dodatno zdravstveno zavarovanja z asistenco v tujini
 • storitve po posebnih naročilih in napitne v hotelih, lokalnim vodnikom in voznikom, ki so v karibskem svetu priporočljive (okviren znesek 50 USD na osebo, tudi za otroke)

 

Opomba:

 • možnost rezervacije triposteljnih sob ali povezanih dvoposteljnih sobi  po predhodni potrditvi.

Opozorilo:

 • Pridržujemo si pravico do spremembe časa in kraja odhoda in vrnitve, če nam letalski prevoznik ne potrdi zahtevanega voznega reda. Vsebinsko program ostaja nespremenjen, prilagojen letalskemu prevozu. Če ne bo možnosti realizacije letalskega prevoza z načrtovanega letališča, bo let s katerega izmed okoliških letališč. V tem primeru bo potrebno doplačilo oz. doplačilo razlike plačila za povratni prevoz do letališča.