Skoči na glavno vsebino
Španija

Španija - Baskija

Datum odhoda: 
16.09.2023
Trajanje: 
5 dni
Cena: 
od 990 € po osebi

Potovanje vas vpelje med Baske, ki so povsem drugačen narod od klasičnih Špancev. To se kaže tako v njihovem jeziku, kulturi, vsakodnevnih navadah kot celo v genetiki in krvi. Če dodamo še izjemno gospodarsko uspešnost, potem je jasno, zakaj se (podobno kot v Kataloniji) tudi v Baskiji kaže želja po neodvisnosti. Baski so unikum v evropskem prostoru in želimo razumeti njihovo zgodbo (o uspehu).

Potovanje v Baskijo je za vse, ki radi odkrivate specifične evropske regije z lastnimi značilnostmi, ki odražajo lokalno okolje. Program vas zapelje ob mogočni obali Atlantika do večjih in modernih ter manjših in tradicionalnih baskovskih središč do povsem ruralnega zaledja.

POTOVANJE ZA UŽIVAČE.

1. dan LJUBLJANA – BILBAO.

Polet iz ljubljanskega ali bližnjega letališča (v tem primeru prevoz iz Ljubljane) preko vmesnega letališča proti Bilbau. Vožnja do hotela in nočitev. (letalo, H)

2. dan BILBAO – SAN JUAN DE GAZTELUGATXE – GUERNICA – ZUMAIA – SAN SEBASTIAN. . Zajtrk. Čas za raziskovanje prave Baskije vzdolž severne obale. Sprehodimo se na slikoviti otoček San Juan de Gaztelugatxe s cerkvico, kjer lokalni ribiči pred sezono prosijo za dober ulov. Nadaljujemo v srčiko baskovske pokrajine, v Gerniko, ki je hkrati mit in stvarnost – zgodovinsko mesto politike, vojnega masakra in inspiracija za Picassojevo najbolj poznano sliko … Vožnja v Zumaio, kjer se sprehodimo po vrhu geološko zanimivega klifa s čudovitimi razgledi na peščeno plažo in širni Atlantik. Prav tukaj pa srečamo tudi pohodnike na sloviti Jakobovi poti (Camino de Santiago). Pozno popoldan prispemo v San Sebastian, biser med baskovskimi mesti. Neverjetno večerno in nočno dogajanje, ko celo mesto uživa v živahnem uličnem vzdušju ob baskovskih prigrizkih – pintxos (pinčos). Tudi mi. Nočitev. (H, Z)

3. dan SAN SEBASTIAN – PAMPLONA – LOGRONO. . Zajtrk. San Sebastian je izredno prijeten tudi podnevi. Vzpnemo se do utrdbe na vrhu skale nad starim delom mesta in uživamo v razgledu na širok peščen zaliv pod nami. Res krasna kulisa. Tudi sprehod ob obali vedno prija. Obalo Atlantika zapustimo za seboj in se podamo v sosednjo španskobaskovsko pokrajino Navara z glavnim mestom Pamplona. Tukaj poteka tradicionalni tek pred biki v okviru festivala San Fermin. Ogled mesta, čas za kosilo, nato pa pot z naključnim postankom ali ogledom proti Logroñu. Nastanitev v hotelu, zatem pa tisto, česar se težko naveličamo – gurmanski užitki s pitxosi in vinom nekje na ulici. Prigrizki s hobotnico, sipo ali pršutom – izbira je vaša. Nočitev. (H, Z)

4. dan LOGRONO – vinorodno območje RIOJA – LAGUARDIJA - VITROIA GASTEIZ - BILBAO. . Zajtrk. Logroño je odlično izhodišče za raziskovanje vinorodnega območja Rioja. Edinstveno podnebje v dolini reke Ebro omogoča pridelavo izjemnih vin s polnim okusom. Dopoldan namenimo vožnji po široki dolini, od vinograda do vinograda, od ene vinske kleti do druge, si kakšno tudi ogledamo in degustiramo rujno kapljico. Poznate sorto tempranillo? Vzdolž poti nas spremljajo osameli grički, vrh vsakega je stara vasica z dušo, ki pa le stežka zadrži mlade Špance pred selitvijo v večja središča. Sprehodimo se po šarmantni srednjeveški vasici Laguardiji, kjer se izgubimo v labirintu uličic. Prosto za kosilo. Na poti proti Bilbau se v skladu s časom ustavimo v baskijski prestolnici Vitroie Gasteiz, ki je uspela ohraniti starodavno baskijsko atmosfero. Sprehod po zavitih ulicah starega mesta in obisk gotske stolnice sv. Marije. Dan zaključimo v Bilbau. Nočitev. (H, Z, degustacija vina)

5. dan BILBAO – LJUBLJANA. . Zajtrk. Ogled baskovske prestolnice. Napotimo do muzeja Guggenheim, najbolj impozantne stavbe mesta. Možnost ogleda moderne umetnosti. Med sprehodom ob reki Nervion se pogovarjamo o preporodu mesta, iz povsem industrijskega do ultra naprednega. Prosto za kosilo in samostojno raziskovanje, nakupovanje. Ste za kosilo v Riberi, eni največjih pokritih tržnic v Evropi? Vožnja na letališče in polet lahko preko vmesnega letališča proti Ljubljani ali bližnjemu letališču (v tem primeru še vožnja do Ljubljane). Naša baskovka zgodba je zaključena. (Z, letalo) Vrstni red ogledov se lahko prilagodi.

Cena (pri najmanj 40 udeležencih) vključuje:

 • letalski prevoz po programu
 • letališke in varnostne pristojbine
 • prevoz do odhodnega/iz prihodnega letališča do Ljubljane, če to ni letališče Ljubljana
 • 4 nočitve z zajtrkom v hotelih 3*
 • prevoze in oglede s klimatiziranim avtobusom
 • ogled vinske kleti z degustacijo
 • slovensko vodenje
 • lokalne vodnike, kjer je to potrebno
 • stroške priprave in organizacije potovanja.

Vstopnine v ceni potovanja niso vključene in se po želji plačajo na kraju samem.

Obvezna doplačila:

 • doplačilo za skupino v velikosti 20 - 24 oseb 99,00 EUR
 • doplačilo za skupino v velikosti 25 - 29 oseb 75,00 EUR
 • doplačilo za skupino v velikosti 30 - 39 oseb 54,00 EUR

Doplačila po želji:

 • Doplačilo za enoposteljno sobo 231,00 EUR 

Okvirni stroški so:

 • Baskovski muzej (Guernica): 4 EUR
 • Muzej Guggenheim (Bilbao): 17 EUR.

**Cene vstopnin velja za leto 2022 in se lahko v letu 2023 spremenijo.

VIZE: Slovenci potrebujemo le veljaven potni list ali osebno izkaznico. Priporočamo, da ločeno shranite fotokopijo dokumenta.

ZDRAVJE: obveznih cepljenj ni.

Minimalno število potnikov za realizacijo potovanja: 20