Skoči na glavno vsebino
Bogat program

Normandija in Bretanija

Datum odhoda: 
24.06.2024
23.08.2024
Trajanje: 
8 dni
Kraj odhoda: 
Ljubljana
Cena: 
od 1349 € po osebi

Deželi že od nekdaj predstavljata nekakšen kulturni in zgodovinski most med Britanskim otočjem in Francijo. Od strmih in od divjega morja bičanih obal do zasanjanih rečnih dolin se raztezajo širna polja, sadovnjaki in pašniki. Burna preteklost je bila priča normanskemu osvajanju Anglije, smrti Ivane Orleanske in zavezniškemu osvobajanju Francije. Široka paleta kulturnih spomenikov, ki segajo od dolmenov iz sive pradavnine do mogočnih romanskih in gotskih katedral, je vpeta v slikovito pokrajino, ki se nenehno spreminja.

 

 

Opis po dnevih

1. in 2. dan : Giverny - Rouen

(-, Z-V) | 10 in 160 km

Zbor potnikov na brniškem letališču in let proti Parizu. Vožnja do hotela, namestitev in nočitev (ta dan ni večerje). GIVERNY, kamor se bomo odpeljali naslednji dan po zajtrku, je najbolj znan kot kraj, kjer je dolga leta prebival utemeljitelj impresionizma Claude Monet. Ogledali si bomo hišo, v kateri je živel slavni slikar, in vrtove okoli nje, ki so še posebej zanimivi, saj so pogosto ponudili motive v slikarjevih poznih delih, kar še posebej velja za sloviti ribnik z lokvanji in japonskim mostičkom. Sledi prihod v prestolnico Normandije ROUEN. S trga Vieux Marché, kjer so l. 1431 sežgali Ivano Orleansko, bomo prispeli do stolnice, ki sodi med najlepše gotske spomenike v Franciji. V notranjosti mogočne zgradbe je kljub bombandiranju ohranjen velik del dragocene opreme. Ogledali si bomo tudi atrij St. Maclou in zunanjščino poznogotske sodne palače. Namestitev v hotelu. Večerja in nočitev.

3. dan : Jumieges - Étretat - Honfleur - Caen

(Z-V) | 150 km

Dan bomo začeli z ogledom ostankov nekdaj mogočne opatije JUMIEGES na okljuki reke Sene. Romantične razvaline so vse, kar je ostalo od nekdaj mogočnega kulturnega središča srednjeveške Normandije. Nadaljevanje poti proti morju in ogled obmorskih pečin pri mestecu ÉTRETAT s slovitim naravnim lokom, ki se pne med morjem in visokim klifom. Sledi vožnja po značilni normandijski pokrajini mimo mesta Le Havre in čez sodobni, več kot dva kilometra dolgi Pont de Normandie do slikovitega mesteca HONFLEUR z bogato pomorsko zgodovino. V mestu CAEN bomo obiskali opatijsko cerkev Saint Étienne, ki jo je ustanovil Viljem Osvajalec. Cerkev je sijajen spomenik slogovnega prehoda iz pozne romanike v gotiko. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

4. dan : Caen - Bayeux - Saint Laurent

(Z-V) | 200 km

Zjutraj se bomo podali proti severu in si pri kraju SAINT LAURENT ogledali prizorišče zavezniškega izkrcanja v Normandiji 6. junija 1944. Na sloviti Omaha Beach se bomo seznanili s tem za Evropo in svet usodnim zgodovinskim dogodkom. Pred nadaljevanjem poti bomo poskusili še cidre in calvados, tipični pijači za to območje. Nato bomo obiskali mesto BAYEUX, kjer v muzeju hranijo slovito tapiserijo kraljice Matilde s prizori izkrcanja Normanov v Angliji. Ena največjih srednjeveških umetnin je hkrati tudi sijajen zgodovinski dokument. Popoldne nas čaka še muzej Memorial, ki so ga postavili ob obletnici izkrcanja zaveznikov v Normandiji. Muzej prepričljivo in na sodoben način prikazuje dogodke, povezane z izkrcanjem, in njegove posledice. Namestitev v hotelu. Večerja in nočitev.

5. dan : Mont St. Michel - St. Malo

(Z-V) | 190 km

Zjutraj se bomo odpravili do ene izmed najbolj privlačnih točk v Normandiji, slavnega samostana MONT ST. MICHEL, ki sodi med najbolj prepoznavne stavbe na svetu. Sprehod do kraljevih vrat in naprej po slikovito zavitih ulicah do vrha griča. Ob velikem kulturnem pomenu je Mont St. Michel tudi prvovrsten naravni spomenik. Plimovanje, ki doseže do 14 metrov razlike v višini morske gladine, polotok dvakrat na dan spremeni v otok. Vzhodni rob zaliva je pomemben zaradi školjčišča, kjer gojijo ostrige. Popoldne si bomo ogledali »granitno « mesto ST. MALO, ki ga še vedno obdaja mogočno srednjeveško obzidje. Nenavadna lega mesta, ki ga skoraj popolnoma obdaja morje, je izjemna redkost v Franciji. Namestitev v hotelu. Večerja in nočitev.

6. dan : Vannes – Carnac – Rennes

(Z-V) | 300 km

Po zajtrku se bomo zapeljali skozi osrčje Bretanje proti jugu in si ogledali tudi katero od slovitih monumentalnih granitnih kalvarij, ki zaznamujejo bretonsko kulturno krajino. Med vožnjo proti Atlantiku se bomo sredi dne ustavili v mestecu VANNES, ki leži v zalivu Morbihan. Slikovito mestno jedro s predalčastimi hišami je obdano s srednjeveškim obzidjem. Popoldne bomo obiskali mestece CARNAC, kjer si bomo ogledali eno najslovitejših arheoloških najdišč megalitske kulture. Obširne poljane so na gosto posejane z menhirji združenimi v vrste s po več kot tisoč kamni. Med slednjimi posebej izstopata Alignements du Ménec in Alignements du Kermario. Sledi še vožnja v RENNES in sprehod po vrtu Thabor. Namestitev v hotelu. Večerja in nočitev.

7. in 8. dan : Le Mans - Chartres

(Z-V, Z) | 290 in 85 km

Po zajtrku se bomo zapeljali do mesta LE MANS, ki slovi predvsem po avtomobilističnih dirkah, izjemno privlačno pa je tudi staro mestno jedro z galorimskim obzidjem in celo vrsto srednjeveških arhitektur. Sledi vožnja v mesto CHARTRES, namestitev v hotelu, večerja in nočitev. Po zajtrku ogled mesta, ki slovi zaradi izjemne zgodnjegotske stolnice s srednjeveškimi slikanimi okni. Sledi vožnja na letališče in let proti brniškem letališču.

Cena, pogoji in doplačila

Cena vključuje:

 • prevoz na letališče (Benetke in Zagreb)
 • letalski prevoz po programu
 • letališke in varnostne takse
 • prevoz s sodobnim turističnim avtobusom po programu z vsemi pripadajočimi stroški
 • namestitev v dvoposteljni sobi (prha, wc) v hotelih turistične kategorije
 • obroki po programu (Z-zajtrk, V-večerja)
 • organizacijo potovanja
 • kompetentno vodstvo
 • osnovno nezgodno zavarovanje in DDV

Doplačilo (na poti)

 • 80.- € za vstopnine

Doplačila po želji (ob prijavi)

 • 74.- € za zavarovanje rizika odpovedi
 • 279.- € za enoposteljno sobo

A.L.